voedingsschema

Kan het zijn dat mijn baby vandaag alweer 10 maanden oud is? Of jong? Of hoe noem je dat? Anyway, maakt niet uit. Feit is dat het super snel gaat allemaal. Ja ja, bla bla, cliché! Maar het is niet voor niks een cliché: het is waar! Hoe staan we er momenteel voor (mocht je dat nog niet volgen op Instagram), hoe ziet ons voedingsschema er nu uit en is mama al bezig met het voorbereiden van iemands verjaardag? Misschien…

Food!

Boterhammetje: lekker! Hollandse pot: lekker! Griekse yoghurt met aardbeitjes: lekker! Ik hoop dat ze zo lekker kan blijven eten. Ik kan er zo van genieten. Wat lijken die eerste hapjes dan alweer ver weg! Wachten totdat het lepeltje eraan komt met een hapje is eigenlijk al niet leuk meer. Met haar knuistjes wil ze het liefst zelf alles pakken en opeten. Soms vind ik dat leuk, soms niet zo. Ik krijg kriebels als ik zie dat de pindakaas weer vol in haar haar wordt gesmeerd. Maar, ruimte geven om te ontwikkelen mama! Let it go!

Voedingsschema

Haar voedingsschema, voor zover je het een voedingsschema kan noemen, is nu met 10 maanden zo’n beetje als volgt.
Ontbijt is voor Indy een lekker boterhammetje met jam, pindakaas of stroop en een fles (150+5). 

Lunchen doen we hetzelfde, boterham en fles. Deze fles gaat al regelmatig niet meer leeg, alsof ze daar al niet meer zo’n zin in heeft. Misschien moet ik deze gaan afbouwen. Maar gewoon water drinken doet ze nog niet zo heel veel, dus het liefst geef ik haar toch nog lekker die fles om aan vocht te komen.

Avondeten is vaak eten wat de pot schaft en dat gaat heel goed. Groenten met aardappelen en vlees eet ze lekker op, maar ook een beetje lasagne gaat er wel in. Na het eten doen we nog een kuipje Griekse yoghurt en voor het slapen gaan de derde fles. 

Tussendoortjes is altijd een beetje zoeken. Ik probeer vaak wat inspiratie op te doen uit een voedingsschema van bijvoorbeeld het Voedingscentrum.
‘s Ochtends wordt ze vaak kort op de lunch wakker, dus geef ik geen tussendoortje meer. ‘s Middags doen we wel vaak een stuk fruit, een cracker of stoepstengel. Zo leuk om dan even samen te zitten!

Ontwikkeling

Van baby neerleggen en er verliefd naar gaan staan kijken omdat ze alweer slapen, is geen sprake meer. Het is nu neerleggen, weglopen en de baby daarna ineens zien liggen in de keuken. Ik had jou toch twee kamers terug op de grond neergelegd…? Ook al kruipt Indy nog niet, tijgeren doet ze toch verdomd snel. Al lijkt het kruipen nu echt wel z’n intrede te hebben gedaan hoor. Ik zie haar denken: dat tijgeren gaat me te langzaam, hup die beentjes eronder! Om vervolgens als het te zwaar wordt, weer neer te ploffen op haar buikje en al schuivend verder te gaan.

En sterker nog, ineens heeft ze ook de kracht in haar beentjes ontdekt en staat ze vrolijk tegen de leuning van de bank naar buiten te kijken. Ze kan zich nog niet optrekken, maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat dat niet heel lang meer gaat duren! Zet alles maar gerust alvast een verdieping hoger.

We zitten nog altijd middenin sprong 7 en afgelopen week zag ik me toch een hoop nieuwe ontwikkelingen. Het is niet gek dat ze tijdens een sprong niet te genieten zijn. Wat leren ze toch steeds weer veel bij. Ik kan niet echt specifiek noemen wat ze nu aan nieuwe dingen doet, maar ze is zelf… anders! Ze oogt wijzer, doelbewuster, ondernemender. Ineens kan ik haar niet meer afleiden met een speelgoedje. Nee mama, ik wil aan je ketting trekken en dat kan ik héél lang volhouden, want ik wil niets anders. Mijn geduld heeft een upgrade nodig!

Tandjes

Met 8,5 maand piepte bij Indy haar eerste ondertandje door. Toen weer even niks. En de afgelopen week ineens vier tegelijk! Hoppa, of het niets is. Dat was voor haar wel anders, ze had er zichtbaar last van.

Gelukkig lijkt ze er niet al te veel last van te hebben, we hebben haar weinig gehoord. Ja nou, nee, dat is niet waar. Ik heb haar genoeg gehoord, maar niet zo zeer vanwege de tandjes. Ik moet zelf wel een beetje wennen; wat een ander bekkie zo met al die tandjes!

Bijna jarig

Voor mij is 16/09 natuurlijk al heel dichtbij, dus ben ik van lieverlee al een beetje aan het voorbereiden voor haar eerste verjaardag. Rondkijken wat een leuk cadeautje zou zijn, versieringen bekijken (en misschien ook al wel besteld), wel of geen foto (laten) maken… Ik denk daar liever nu even rustig over na dan dat ik dat twee voor twaalf allemaal nog moet gaan regelen. Voor zover er wat te regelen valt natuurlijk, want wie weet mogen we wel helemaal geen verjaardag vieren, tenminste niet met te veel mensen bij elkaar. Want ja, Corona…

Tips voor leuke cadeautjes voor een 1-jarig meisje zijn van harte welkom! Al vind ik ook wel dat cadeautjes niet per sé hoeven nu ze nog zo klein is, een bijdrage op de spaarrekening zal ze later ook vast kunnen waarderen. Hoe sta jij daarin? 

Wij gaan even een mini feestje vieren, op haar 5/6e verjaardag!

Joyce - Indyspiratie

Mijn naam is Joyce, woonachtig in een pittoresk boerendorpje in Zuid-Holland met mijn man, onze dochter Indy (september '19) en onze hond Kayla. In het dagelijkse leven werk ik op een notariskantoor en verder hou ik erg van muziek, concerten, festivals, gezelligheid en een wijntje. Ik ben heel blij dat ik na een lang fertiliteitstraject eindelijk mama ben geworden, maar toch is het moederschap soms zoeken, lastig en worstelen. Die heerlijke onzekerheid, de zoektocht naar balans en het hoog houden van alle ballen zal voor andere mama's vast herkenbaar zijn! Lees je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *