Dat je als vrouw zwanger kan en mag worden, is prachtig. Dat je lichaam een heel nieuw mensje kan laten groeien, zo bijzonder! Als ik een echo kreeg, kon ik steeds niet geloven dat het mensje op het scherm echt in mijn buik leefde. 

Maar een zwangerschap heeft wel een behoorlijke impact op je lichaam. Daar heb ik nooit zo over nagedacht. En dan de bevalling! Wat een bijzondere ervaring! Het is het mooiste, maar tegelijkertijd het zwaarste wat ik ooit gedaan heb. 

Toen alles achter de rug was en ik van lieverlee weer een beetje terug op aarde keerde, vielen mij een aantal dingen op aan mijn lichaam. Eigenlijk helemaal niks geks, maar toch dingen waar ik nooit bij stil had gestaan, terwijl het best logisch is. 

Haaruitval 

Ja, daar had ik natuurlijk al wel over gehoord, maar dat het zo zou zijn… Tijdens de zwangerschap had ik nog dikker haar dan normaal en was er geen haartje te bekennen op m’n kussen of in de borstel. Na de zwangerschap wordt dat weer even rechtgezet. Hele plukken verdwijnen in het doucheputje. Nu heb ik gelukkig best een bos haar, dus ik kan wel een beetje missen. Het gebeurde niet gelijk na de bevalling, maar na een paar maanden. En volgens mijn kapster kan het na verloop van tijd nog erger worden! We gaan het zien…

Buideltje

Strak figuur? Had ik al, stond me niet! Nee, gekkigheid… Het lichaam van een fitgirl heb ik zeker nooit gehad. Maar nu heb ik iets nieuws: het lichaam van een kangoeroe. Een kangoeroe, denk je? Ja, mijn buik is veranderd in een buideltje!

Ik had tijdens de zwangerschap een niet al te grote buik. Striae is me gelukkig ook bespaard gebleven. Toch is het allemaal uitgerekt, logisch. Wat achterblijft na de bevalling is een leeg zakje vel. Door het litteken van de keizersnede schijnt dit nog extra benadrukt te kunnen worden. Maar hé, solliciteren bij Victoria’s Secret was ik toch al niet van plan. 

Rimpeltjes

Een baby vreet best wat energie en het begint in de buik al. Zwangerschapskilo’s? Ik was na de bevalling 6 kg lichter dan voor de zwangerschap. Indy vrat letterlijk alle energie en calorieën van mij op. Zij groeide goed, maar mijn bekkie was na de bevalling maar smalletjes. Afvallen in het gezicht kan nogal tekenen. Toen ik op een ochtend in de spiegel keek, schrok ik van alle nieuwe rimpeltjes. Die zaten er écht nog niet voor m’n zwangerschap!

Krakkemikkig

Op het moment van schrijven is Indy bijna 4 maanden oud. Ik merk dat mijn lichaam nog niet helemaal hersteld is van het hele gebeuren. Ik ben stijf en krakkemikkig. Of was ik dat altijd al…? Valt het nu meer op?

Litteken

En tot slot natuurlijk: het grote litteken op mijn buik van de keizersnede. Ik had een chirurg met een ontzettend vaste hand en het is best een mooi litteken geworden, voorzover dat kan. Ik wist alleen niet dat zo’n litteken erg kan jeuken! Als het regenachtig weer is, voel ik het duidelijk. Maar toch ben ik er trots op! Het hoort nu bij me en bij mijn zwangerschap. 

Een nieuw lijf

Het is waar, een zwangerschap verandert je lichaam. Ik ben geloof ik een paar jaar ouder geworden. Ik wil niet zeggen dat ik er blij mee ben, maar toch vind ik het ook niet erg. Want Indy is er. En dat is het belangrijkste!

Nu zijn er dagelijks nog wel 5 dingen te noemen die veranderd zijn na de zwangerschap, sinds ik mama ben. Het is een avontuur, een leerproces. Het is zoeken, onzekerheden overwinnen. Maar bovenal is het liefde. En met liefde omarmen we alle gebreken, met liefde omarm ik het avontuur. En m’n nieuwe lijf! Althans, dat probeer ik toch!

Wie durft? Wat veranderde er voor jou wat je niet verwacht had? En hoe ga je ermee om? Ik lees het graag!

Joyce - Indyspiratie

Mijn naam is Joyce, woonachtig in een pittoresk boerendorpje in Zuid-Holland met mijn man, onze dochter Indy (september '19) en onze hond Kayla. In het dagelijkse leven werk ik op een notariskantoor en verder hou ik erg van muziek, concerten, festivals, gezelligheid en een wijntje. Ik ben heel blij dat ik na een lang fertiliteitstraject eindelijk mama ben geworden, maar toch is het moederschap soms zoeken, lastig en worstelen. Die heerlijke onzekerheid, de zoektocht naar balans en het hoog houden van alle ballen zal voor andere mama's vast herkenbaar zijn! Lees je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *