Baby's eerste hapjes

baby's eerste hapjes

De fles geven lijkt soms nogal een geworstel, maar als je er even over nadenkt, besef je je dat het eigenlijk heel makkelijk is. Water opwarmen, poeder erbij en voeden maar. En toch kijken we allemaal uit naar baby’s eerste hapjes. Al is het maar om de leuke fotomomentjes die zich dan zullen voordoen. Als Indy bijna 4 maanden oud is, proberen wij het ook.

Vanaf wanneer de eerste hapjes?

De eerste 6 maanden heeft een baby genoeg aan alleen fles- en/of borstvoeding. Vanaf 4 maanden mag je echter al wel beginnen met het geven van zijn eerste oefenhapjes. En dan hebben we het dus niet over een volwaardige prak, maar over een paar theelepeltjes per keer. Je baby moet wennen aan een nieuwe smaak, een nieuwe structuur en een nieuwe manier van eten. Want eten van een lepeltje, vergt nog best wat oefening. Het kan zijn dat je er helemaal klaar voor zit en dat je baby nog helemaal geen hapjes wil. Je baby geeft het zelf aan als hij er aan toe is. Als je baby het eten uit jouw mond kijkt, smakgeluidjes of hapbewegingen maakt of ineens hongeriger is dan daarvoor, zou het zomaar zo ver kunnen zijn.

Welke hapjes geef je je baby?

Je baby is alleen nog maar vloeibaar eten gewend, dus om nu gelijk grote stukken in het mondje te stoppen is natuurlijk geen succes. Het beste is om te beginnen met fijn, gepureerd eten en zachte smaken. Je zou bijvoorbeeld kunnen starten met wat rijstebloem door de voeding te mengen, zodat het meer een papje wordt. Zo wennen ze al wat aan de dikkere structuur.

Als eerste groenten kun je denken aan:
– worteltjes
– pompoen
– broccoli
– bloemkool
Geef een paar dagen achter elkaar dezelfde smaak, voordat je iets nieuws probeert.

Welke hapjes geef je niet?

Niet alles is zonder meer geschikt voor de kleintjes. Zo zijn rode bietjes geen goede keuze, maar ook rauw vlees of vis, honing en zuivel kan je beter laten staan. En laat de kruiden ook nog maar achterwege. Voor informatie over welke hapjes wel of niet geschikt zijn, kun je het Voedingscentrum raadplegen.

Bereiding en bewaren

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan. Kook de groenten zonder zout en pureer ze daarna met wat kookvocht. Doe ongeveer één eetlepel puree in een opbergbakje, dat is voldoende. Ik gebruikte daar de Philips Avent bewaarbekers voor. Hup de vriezer in en je kan even vooruit. Een andere goede tip is om de puree in een ijsblokjeshouder te verdelen en dat in te vriezen. Zo heb je mooie kleine porties. De oefenhapjes hoeven maar een paar theelepeltjes per portie te zijn. En dan nog gaat het de eerste dagen waarschijnlijk niet op.

Maar als je geen zin en/of tijd hebt om zelf de hapjes te gaan maken, is een potje net zo prima natuurlijk. In de potjes zitten alle voedingstoffen die je baby nodig heeft, dus op deze manier weet je wel dat ze de goede dingen binnenkrijgen. En het is ook gewoon makkelijk natuurlijk!

Benodigdheden

Als je je eenmaal hebt ingelezen over het wat, dan kan je het gereedschap gaan klaarleggen. Uiteraard hebben we nodig een bordje of kommetje (of gewoon het bakje waar je de puree in hebt bewaard) en een lepeltje. Een slabbertje is heel handig, maar een afdekzeil is misschien beter. En een veiligheidsbril is wellicht ook een goed idee. Snoetenpoetsers in de aanslag en je camera binnen handbereik en proberen maar…

Hoe ging het bij ons?

Zoals ik het hiervoor omschreven heb, zo ben ik ook begonnen. Ik vergat alleen het afdekzeil en de veiligheidsbril, vandaar mijn tip. Indy’s eerste hapje was een worteltjespuree en dat ging verbazend goed. Later bleek dat dit meer geluk dan wijsheid was, want de dagen daarna ging de mond niet meer open. Maar echt niet. Nog niet eens misschien.

baby's eerste hapjes

Vliegtuigje spelen, voordoen hoe ze haar mondje moet opendoen of gauw een hapje geven als ze moet huilen (dan kijken ze verbaasd joh), vanalles hebben we geprobeerd. Ik weet niet welke van onze probeersels hielp, of wellicht was doorzetten de sleutel, maar ineens had ze het door. En dan wordt het echt leuk. De eerste hapjes duwen ze met de tong weer naar buiten. Dat is niet omdat ze het niet lusten, tenminste niet altijd. Het is een reflex. Dit wordt beter als ze doorkrijgen hoe ze moeten happen en “kauwen”. De eerste paar keer kreeg ik ook een pppfffffrrrrttt, als ik net een hapje had gegeven. Overal puree. Of pap. Want vooral bij pap spettert het alle kanten op. Of niesen met je mond vol, ook al een paar keer gehad.

Van de lippen stijf op elkaar tot de mond wijd open als ik het slabbertje nog maar om wil doen. Nu ze het eenmaal door heeft, is er geen houden aan. Ik moet nu zorgen dat ik de volgende hap snel startklaar heb, anders gaat het al niet snel genoeg meer.

Ja, die fles is inderdaad makkelijker, maar het is ook wel weer heel leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Nu doen we het echt samen. Ze ligt naar me te lachen in de stoel en ik geniet ervan dat ze zo smakelijk ligt te smakken.

Benieuwd of het ook zo gaat blijven…

Hoe verliep jullie baby’s eerste hapje? Ik lees het graag in de comments of in de reacties op Facebook of Instagram.

One thought on “Baby's eerste hapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *