Sprongetje

Is je baby de ene dag voorbeeldig als een engeltje, maar breekt hij de volgende dag de hele tent af? Lijkt het of je baby zichzelf niet is? Is hij humeurig, hangerig en huilerig? Grote kans dat hij in een sprongetje zit. Wat is een sprongetje en hoe helpen we elkaar er doorheen? Want laten we eerlijk zijn, het is lastig voor de baby, maar zeker ook voor de ouders!

Wat is een sprongetje?

Vroeger hoorde je nooit over een sprongetje, hoor ik de opa’s en oma’s zeggen. Maar toch heb je ermee te maken. Een sprongetje is een stap in de mentale ontwikkeling van je baby. Een mentale groeispurt. En dat is nodig om nieuwe dingen te leren. Na een sprong zie je vaak dat je baby zich nieuwe vaardigheden probeert eigen te maken. Kijken naar één punt, volgen, grijpen en nog veel meer.Zo’n ontwikkeling vergt inspanning en is hard werken voor die kleine hersentjes. Eigenlijk niet zo gek dat ze daar wat humeurig van worden. Er zijn 8 sprongen te doorlopen door je baby. De eerste begint 5 weken na de uitgerekende datum en de laatste is rond 55 weken na de uitgerekende datum. Daartussen zullen we verschillende keren met de driftbuien van onze baby’s moeten dealen.

Niet leuk!

Indy zit momenteel midden in sprong 4. Waar zij normaal gesproken een rustige en vriendelijke baby is, is ze nu de chagerijnigheid zelve. Ik ken m’n kind even niet. Ik vind het vooral heel erg voor haar om te zien dat ze zichzelf zo in de weg zit. Maar ik vind het zelf ook niet bepaald gezellig. En het vergt een hoop geduld.Liggen, zitten, met haar lopen, in de box, op het speelkleed, gekke bekken trekken, echt niets is leuk, ze huilt aan één stuk door. Mijn onzekerheid steek weer de kop op, want ik weet gewoon niet wat ik moet doen. Ik blijf maar heen en weer lopen naar de box of naar het speelkleed. Ik blijf haar maar verplaatsen. Alles in de hoop op een rustige baby. Want hoe harder ze gilt, hoe vermoeider ze ervan wordt. Hoe vermoeider ze wordt, hoe meer ze moet huilen. Het vicieuze cirkeltje komt dan om de hoek kijken.

Hoe om te gaan met een sprongetje?

Tips? Ha! Had ik die maar. Ik had meer een hoopje dat jij me de gouden tip kan geven. Nee, ik vrees dat je er gewoon doorheen moet. Het breekt je moederhart om die dikke tranen over de wangetjes te zien biggelen. Ik zie de verwarring in haar ogen. Mama, wat gebeurt me nou? Hou vol schat, het is een fase. Ook dit gaat voorbij.Als ik iets moet noemen wat ons enigszins heeft geholpen, dan is het white noise opzetten op de iPad en die vlakbij haar leggen. Te vinden op YouTube. Daar werd ze ietsje rustig van. En doe het samen, voorzover dat kan. Los elkaar af, kroel om en om. En vooral, probeer rustig te blijven! Zoals mijn kraamverzorgster al zei toen Indy net geboren was: lukt het niet om rustig te blijven, loop dan even weg. Diep ademhalen en doorgaan.

Ik typ dit met een huilend moppie naast me op de bank. Met rechts typen, met links de tut steeds teruggeven en over haar buikje wrijven. Sprong 4 duurt 5 weken! Nog even volhouden dus. Ik herhaal telkens dezelfde zin, mijn mantra op zulke dagen: Alles is een fase, alles is een fase, alles is een fase!

Joyce - Indyspiratie

Mijn naam is Joyce, woonachtig in een pittoresk boerendorpje in Zuid-Holland met mijn man, onze dochter Indy (september '19) en onze hond Kayla. In het dagelijkse leven werk ik op een notariskantoor en verder hou ik erg van muziek, concerten, festivals, gezelligheid en een wijntje. Ik ben heel blij dat ik na een lang fertiliteitstraject eindelijk mama ben geworden, maar toch is het moederschap soms zoeken, lastig en worstelen. Die heerlijke onzekerheid, de zoektocht naar balans en het hoog houden van alle ballen zal voor andere mama's vast herkenbaar zijn! Lees je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *