Een tijdje geleden schreef ik mijn allereerste blog, over hoe stuntelig mijn eerste bezoek aan het consultatiebureau verliep. Het viel me in de reacties op dat velen zich herkenden in mijn verhaal. We kennen allemaal de verhalen over hoe de kindjes zich volgens een standaardgrafiek zouden moeten ontwikkelen, maar over het verloop van zo’n bezoekje is blijkbaar nog wat onduidelijkheid bij nieuwe mama’s. Dus, voor degenen die zich straks voor de eerste keer mogen melden op het consultatiebureau: wat kan je ervan verwachten? Lees verder om te zien hoe zo’n bezoekje er bij ons aan toe gaat, inclusief mijn tips.

Wegen en meten

consultatieburea
Controleer bij aankomst allereerst of je met wandelwagen door mag lopen! Bij sommige consultatiebureau’s mag dit namelijk niet vanwege de beperkte ruimte. De wagen moet je dan buiten of in de gang laten staan. Als je eenmaal binnen bent en er zijn niet al te veel wachtenden voor je, dan kan je je kindje uitkleden. Alles uit, behalve de luier. Mocht de arts uitlopen, dan zou ik even wachten met uitkleden, anders liggen ze daar zo bloot te liggen.
Tip: neem een badcape mee waar je je kindje na het uitkleden in kan wikkelen. Lekker warm!
De assistente zal je roepen als je aan de beurt bent. Je mag de baby dan op het meetapparaat leggen. De badcape laat ik op het aankleedkussen achter. Om de lengte te meten, leg je je baby met zijn hoofdje tegen het hoofdbord. De assistente zal de lengte meten door de schuif tegen het hieltje van de baby te plaatsen. Is de lengte vastgesteld, dan wordt de hoofdomtrek gemeten. Daarna mag je kindje op de weegschaal worden gelegd.
Let op: hier moet de luier af! Ik vouwde de luier al helemaal dicht met de lipjes, maar omdat de luier na het wegen gelijk weer om mag, is dat niet handig. Vouw hem gewoon eventjes dubbel, zodat je dezelfde luier na het wegen op het aankleedkussen weer makkelijk en snel om kan doen. De metingen worden genoteerd in het groeiboekje, dus vergeet ook die niet in de luiertas te doen.

Naar de arts of jeugdverpleegkundige

Na de weging en metingen heb je een afspraak bij of de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige. Wikkel je baby weer in de badcape en wacht op je beurt. Zelf neem ik de luiertas niet mee naar binnen, omdat ik toch niet zo heel veel daaruit nodig heb tijdens het gesprek. Ik stop alleen een spuugdoekje en een speentje in mijn broekzak, zodat ik die altijd binnen handbereik heb. Mocht je baby tijdens het gesprek een grote boodschap doen (en dat gebeurt een keer, geloof mij), dan kan je altijd even naar de gang lopen om de luiertas te halen. Als jij de luiertas wel wil meenemen en je hebt er een met een lang hengsel, doe dit hengsel dan over je hoofd om je schouder, dan glijdt hij niet steeds af.
De verpleegkundige zal vooral de voeding, de dagelijkse verzorging en het gedrag van je baby met je bespreken, terwijl de arts zich vooral richt op geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. De algemene gezondheid van de baby wordt ook uiteraard ook bekeken.

Vragen stellen & adviezen krijgen

consultatiebureau
Tot slot krijg je uiteraard de mogelijkheid om vragen te stellen.
Tip: schrijf alles op wat je wil vragen zodra het je te binnen schiet. Geen vraag is te gek. De dag voordat je naar het bureau gaat, neem je de vragen nog eens door. Eventueel kan je dan afstrepen wat niet meer van toepassing is. Alles is tenslotte een fase. Denk niet dat je het wel zal onthouden. Dat doe je niet, echt niet! En al helemaal niet als je baby het niet zo gezellig vindt op het consultatiebureau en het op een krijsen zet. Want ook dat gaat geheid een keer gebeuren.
Nog een tip: probeer niet uit alle macht te voorkomen dat je baby huilt. Bijna alle baby’s doen dat daar (alsof ze elkaar inseinen) en de medewerkers op het bureau zijn het echt wel gewend. Probeer zelf ontspannen te blijven. Als je relaxed bent, pikt je baby dat ook op.

Je leest vaak verhalen van anderen die vinden dat ze op het consultatiebureau proberen je baby in een hokje te stoppen. Op het consultatiebureau kijken ze naar een standaardgrafiek en zullen je soms inderdaad adviezen geven die niet bij jouw baby passen. Mijn tip: hoor dat gewoon aan en pik eruit wat voor jullie nuttig is.
Bijvoorbeeld: ik kreeg het advies om maximaal 4 flessen van 180cc te geven, omdat Indy wat boven in de curve zit. Ik weet dat dat te weinig is voor haar, zij drinkt wat meer dan een andere baby van haar leeftijd. Dat geef ik kort aan, luister vervolgens aandachtig naar het antwoord, neem het in me op en pas het vervolgens toe op een manier waarvan ik denk dat het past bij mijn kindje. Niet alle adviezen zullen bij jullie passen, maar ook niet alle adviezen moet je negeren. Ze hebben echt wel goede tips hoor!

Vaccinaties

vaccinaties
Eens in de zoveel tijd hoort er ook een vaccinatie bij, als je aan het vaccinatieprogramma mee doet. Hier kan ik kort over zijn: dit is niet leuk. Niet voor de baby, niet voor mama. Het is verdrietig om te zien dat je kindje pijn heeft, hoe stoer je zelf ook dacht te zijn. Lekker veel knuffelen en verder niet te veel plannen op zo’n dag is het beste.

En weer naar huis

Alles gemeten, gewogen en besproken? Dan kan je de baby weer aankleden en kunnen jullie lekker naar huis.
Hopelijk helpen mijn tips en het delen van mijn ervaring je een beetje bij de voorbereiding op je eerste bezoekje en hoef je jezelf niet te herkennen in mijn stuntelige verhaal! Laat je me weten hoe het ging?

Joyce - Indyspiratie

Mijn naam is Joyce, woonachtig in een pittoresk boerendorpje in Zuid-Holland met mijn man, onze dochter Indy (september '19) en onze hond Kayla. In het dagelijkse leven werk ik op een notariskantoor en verder hou ik erg van muziek, concerten, festivals, gezelligheid en een wijntje. Ik ben heel blij dat ik na een lang fertiliteitstraject eindelijk mama ben geworden, maar toch is het moederschap soms zoeken, lastig en worstelen. Die heerlijke onzekerheid, de zoektocht naar balans en het hoog houden van alle ballen zal voor andere mama's vast herkenbaar zijn! Lees je mee?

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *