muziek

Muziek, altijd al mijn “ding” geweest. Thuis ben ik opgegroeid met muziek om me heen en vandaag de dag speelt muziek nog steeds een grote rol in mijn leven. Zo kan ik intens genieten van een liedje en het echt voelen, beleven. Ik heb eigenlijk altijd de radio aan, zing bijna alle liedjes mee en bezoek heel graag concerten en festivals. Als ik een liedje één keer heb gehoord, zit het vaak al in mijn hoofd. Een vloek en een zegen, kan ik je zeggen. Sommige nummers vind ik namelijk helemaal niet leuk, maar dan móet ik het toch meezingen. Het gaat vanzelf, I can’t help myself.

Eén van de dingen die ik Indy graag wil meegeven van mezelf is mijn liefde voor muziek en de beleving daarvan. En daar ben ik eigenlijk al tijdens de zwangerschap mee begonnen.

Muziek tijdens de zwangerschap

Je hebt vast weleens gehoord dat je contact kan maken met je baby in de buik door tegen hem te praten. Vaak zie je dat de papa’s op die manier proberen hun stem kenbaar te maken en praten ze tegen de buik, tegen de baby. Maar ook de liedjes die je zingt, gaat je baby herkennen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat baby’s in de buik al een voorkeur hebben voor bepaalde muzieksoorten. De baby reageert anders op verschillende soorten muziek. Zo kan bijvoorbeeld de hartslag van je baby reageren op bepaalde liedjes. Liedjes met een zware bas vinden ze meestal niet zo leuk.

Daarnaast is het zo dat zingen een bepaalde vibratie in je lichaam teweeg brengt, die de baby ook voelt. Je baby krijgt als het ware een soort mini massage en dat vinden ze vast heel lekker. Ook een muziekje opzetten en er naar luisteren, kan heel ontspannend werken. Als je tijdens de zwangerschap even op de bank gaat liggen met een lekker muziekje op, wordt je daar (als het goed is) rustig van. En dat heeft dan ook weer een kalmerend effect op de baby.

Mijn muzieksmaak varieert van Robbie Williams tot Metallica, van Kensington tot De Dijk. Ook een klassiek nummer of iets uit een musical kan ik waarderen. Ik heb wel mijn voorkeuren, uiteraard, maar over het algemeen kan je met mij alle kanten op. Tijdens de zwangerschap zette ik regelmatig een filmpje aan via YouTube. Veelal rock. De husband moest dan vaak lachen als ik weer eens Master of Puppets van Metallica of een nummer van Kensington tegen mijn buik aan hield. Muzikale opvoeding begint hier al, grapte ik dan.

Liedjes zingen om contact te maken

Sinds Indy geboren is, zing of neurie ik regelmatig een liedje voor haar. Niet per sé Slaap Kindje Slaap of De Wielen van de Bus. Vanalles, gewoon wat op de radio is of wat me op dat moment te binnen schiet. Al gauw kreeg ik in de gaten dat wanneer ik zong, ze mijn stem herkende en heel geïnteresseerd lag aan te kijken. Eén keer zat ze zó geboeid naar me kijken en leek het of ze haast emotioneel werd. Of ze vond het niet om aan te horen, dat kan ook…

Als ze een beetje overstuur is, pak ik haar op schoot en neurie ik zachtjes terwijl ik haar heen en weer wieg. Ik vind dat momentje heel fijn en Indy kalmeert er vaak ook wat van. Maar niet als ze echt overstuur is, dan helpt muziek niet meer. Ja, misschien wel door het volume van de radio hoger te zetten, om het gehuil te overstemmen.

Soms zing ik een liedje wat helemaal niet zo leuk is qua tekst. Zo zong ik pas “A Team” van Ed Sheeran. Er zijn echt wel liedjes met leukere teksten te bedenken. Maar ach, zij snapt het toch nog niet. En het gaat tenslotte om mijn stem.

Voor de taal- en spraakontwikkeling van je kindje is muziek ook heel geschikt. Al die verschillende klanken helpen je baby naar zijn eerste woordjes. Benieuwd wat dát dan zal zijn!

Liefdesliedjes

Bij liedjes ben ik altijd geïnteresseerd in de tekst. Ik verdiep me er vaak in, als ik het niet goed kan horen. Want ik kan er heel slecht tegen als ik de verkeerde tekst zing, of alleen maar wat klanken produceer. Dat is mijn tik. Dat stoort me dan, dus ga ik de songteksten erbij zoeken. Als je echt aandacht besteed aan de teksten, echt luistert, maakt het het liedje nog zoveel mooier.

Ik kwam er al snel achter dat delen van veel songteksten ook van toepassing kunnen zijn op je baby of je relatie met je baby. En dan heb ik het niet over de dochters van Marco Borsato en John Mayer en Kleine Jongen van André Hazes. Veel liefdesliedjes hoeven niet alleen voor je partner bedoeld te zijn. In het Foute Uur van Q-Music kwam deze bijvoorbeeld voorbij:

I was made for loving you baby
You were made for loving me
And I can’t get enough of you baby
Can you get enough of me

Deze uitvoering kwam inclusief luchtgitaar en Indy vond het maar wat grappig dat ik zo gek stond te doen. En het is waar, ik kan geen genoeg van haar krijgen. Een tijdje geleden postte ik op Instagram een foto van Indy met een stukje tekst uit “Proosten” van Guus Meeuwis. Maar ook de volgende songtekst van diezelfde Guus komt bij mij nu anders binnen:

Deze stilte is de mooiste
Maar kom eens even zitten bij mij
Ja ik weet het, ik vergeet het
De mooiste en de liefste ben jij
Ik ook van jou

“Het dondert en het bliksemt” is dan misschien wat minder van toepassing, alhoewel… 😉

Samen dansen en zingen

Straks is de kleine meid wat groter en hoop ik dat we samen liedjes en dansjes kunnen doen. Misschien vindt ze het wel helemaal niks en lijkt ze daarin (ook) meer op papa, hij is echt mijn tegenovergestelde daarin. Maar ik ga zeker proberen om haar een beetje van mijn liefde voor muziek mee te geven. Ik hoop dat muziek voor haar kan doen, wat het altijd voor mij doet. Dat ze het mag beleven zoals ik muziek beleef.

Welke liedjes zing jij voor je kindje? Luister ook eens met wat meer aandacht naar een liedje van nu en kijk eens of je (stukjes uit) dat liedje op je kindje van toepassing kan verklaren. Laat je het me dan weten? Ik ben heel benieuwd! Laat een reactie hieronder achter of op Facebook of Instagram!

Joyce - Indyspiratie

Mijn naam is Joyce, woonachtig in een pittoresk boerendorpje in Zuid-Holland met mijn man, onze dochter Indy (september '19) en onze hond Kayla. In het dagelijkse leven werk ik op een notariskantoor en verder hou ik erg van muziek, concerten, festivals, gezelligheid en een wijntje. Ik ben heel blij dat ik na een lang fertiliteitstraject eindelijk mama ben geworden, maar toch is het moederschap soms zoeken, lastig en worstelen. Die heerlijke onzekerheid, de zoektocht naar balans en het hoog houden van alle ballen zal voor andere mama's vast herkenbaar zijn! Lees je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *